hPRESSMEDDELANDE 13 JANUARI 2023
Presskontakt: Dorian Rudklint, dorian@amfiplay.se
GLÖMSKANS ARKIV
Ett nyskrivet körverk om Malmö av poeterna Felicia Mulinari och Athena Farrokhzad. Spelas 5-14 maj på Malmö Konsthall.
Boka biljetter här
Glömskans arkiv är ett sceniskt körverk om minne, sorg och rasistiskt våld. Librettot är en diktsvit skriven av Felicia Mulinari och Athena Farrokhzad, i dialog med sociala rörelser. Verket är tonsatt av Tebogo Monnakgotla för Petri Sångare med solister och kommer att iscensättas av Saga Gärde.
Medverkande PETRI SÅNGARE, SANNA GIBBS, JAQUELINE MIURA
Tonsättare TEBOGO MONNAKGOTLA Regi SAGA GÄRDE Scenografi KARIN BRÄNNSTRÖM Ljusdesign ELLEN RUGE Videodesign THOMAS ROMLÖV
Glömskan är tunn och tung som dimma.
När vi lyfter den från himlavalvet sträcker vi en muskel.
Akta dina fötter så att du inte trampar i
Rulla tillbaka, trampa fram, gå inte förbi
Vi är glömskans arkiv. Vi arkiverar glömska
Under två veckor mellan den 5 och 14 maj välkomnas Malmöbor till Malmö konsthall för att avnjuta ett körverk av Tebogo Monnakgotla, i uppförande av Petri sångare med solister Sanna Sanna Gibbs och Jacqueline Miura och dirigent Karin Oldgren.
Körverkets libretto bygger på en diktsvit om Malmö skrivet av poeterna Felicia Mulinari och Athena Farrokhzad. Utifrån en brevväxling med representanter för sociala rörelser har de undersökt minnets och glömskans roll för antirasistisk kamp. Inspirerat av ceremoniella cirklar och ritualens rörelser har Saga Gärde i samarbete med det konstnärliga teamet skapat ett rum där publiken sätts i centrum. Verket görs på uppdrag av Malmö stad och är en del av grupputsällningen Hela staden är ett monument.
arkiv är en berättelse om Malmö och om minne, sorg och rasistiskt våld. Under två veckor mellan den 5 och 14 maj välkomnas alla Malmöbor till Malmö konsthall för att avnjuta ett körverk av Tebogo Monnakgotla, med S:t Petri sångare med Sanna Gibbs och Jacqueline Miura.
Librettot bygger på en diktsvit om Malmö skrivet av poeterna Felicia Mulinari och Athena Farrokhzad. Utifrån en brevväxling med representanter för sociala rörelser har de undersökt minnets och glömskans roll för antirasistisk kamp. Inspirerat av ceremoniella cirklar och ritualens rörelser har Saga Gärde i samarbete med det konstnärliga teamet skapat ett rum där publiken sätts i centrum. Verket är en del av Hela staden är ett monument, en grupputställning inom ramen för projektet Antirasistiskt monument.
Vilka och vems ord bildar berättelsen om Malmö?
Vilka historier blir en del av vår gemensamma historia?
Libretto av Felicia Mulinari och Athena Farrokhzad
“I detta arbete tar vi avstamp i postkolonial och feministisk teori som kopplar samman minne och glömska med sörjbarhet. Som författare vet vi att benämnandet av historiska erfarenheter är ett viktigt verktyg för vår tillblivelse som kollektiv. Att organisera sig politiskt är att åberopa hågkomst och vägra glömska. Att minnas genom att föra protokoll, fotografera, skriva slagord, gråta och berätta för barnen. Att minnas det hegemonin kräver att vi ska glömma.”
Felicia Mulinari och Athena Farrokhzad är poeter och arbetar båda med att sätta ord på det som inte ges plats i det offentliga. De skriver om om kollektiv, omsorg, förlorade kamper och segrar vi inte längre minns. I dialog med sociala rörelser har de skrivit ett libretto som skildrar en samling händelser och erfarenheter av våld, sorger, gemenskap och skönhet som Malmöborna bär på. I Glömskans arkiv inryms viljan att visa på att historien ännu inte är skriven. Från en inre sorg över maktordningar rör sig texterna mellan individ och kollektiv. Historiens utkomst är möjlig att ingripa i.
Oratorium av Tebogo Monnakgotla
Tonsättaren Tebogo Monnakgotla har skrivit ett 40-tal verk, däribland Light years away-Supernova! för Kungliga filharmonikerna och Zebran (2022), en opera för Vadstena Akademien. Under det senaste året har man kunnat höra hennes musik uppföras av violinisten Marina Piccinini och pianisten Andreas Haefliger på Grant Park Festival i Chicago. Till detta verk har Monnakgotla tonsatt ett oratorium just för S:t Petri sångare, under ledning av dirigenten Karin Oldgren. Karin har samarbetat med Amfi och regissören Saga Gärde tidigare, senast i Moral enligt Medea av Athenas Farrokhzad.
Vilka minnen gestaltas i det offentliga?
Glömskans arkiv, en del av staden är ett monument
Med utgångspunkten att undersöka minneskulturer och Malmös samtidshistoria fick Amfi i uppdrag av Malmö Stad att skapa ett offentligt scenkonstverk till grupputställningen Hela staden är ett monument. Uppdraget gav Amfi en unik möjlighet att i samarbete med Malmö Konsthall undersöka hur minneskultur och gemensamt kulturarv skapas. Grupputställningen presenteras inom ramen för projektet Antirasistiskt monument. Projektet uppstod tack vare aktivisters vilja att minnas den rasistiska seriemördaren Peter Mangs offer och drivs sedan 2019 av föreningen Antirasistiskt monument i samarbete med Malmö stad.
Curatorer Hela staden är ett monument PRENA BALEDI, ANNA WAHLSTEDT Produktion Malmö Konsthall ELINA ERSGÅRD Producent GITA MALLIK Art direction SEPIDAR HOSSEINI
Grafisk form HANNAH BAKLIEN Kommunikation DORIAN RUDKLINT
AMFI, plattform för ny dramatik
Amfi (omkring, på många sidor) är en plattform för ny dramatik som utvecklar scenkonsten genom språket. I samarbetet med scenerna vi gästar vill vi verka för en kontinuerlig diskussion kring ny dramatik och scenkonstens former i dialog med vår omvärld. Sedan 2020 har Amfi uppfört nyskrivna pjäser på Malmö konsthall, Accelerator, Folkteatern i Göteborg och Kulturhuset Stadsteatern. Våra verk har gästat Bergens Dramatikkfestival, DAAD Galerie i Berlin och Malmö Sommarscen. Amfis projekt genomförs med stöd av Sveriges Kulturråd, Region Skåne, Författarfonden och Konstnärsnämnden.
Medverkande, biografier
FELICIA MULINARI (f. 1990) är poet, dramatiker, kritiker och aktivist. Hon debuterade 2018 som dramatiker med pjäsen Labyrint på Malmö Stadsteater. Hennes första diktsamling Det som inte kan utplånas utkom under februari 2019 på Albert Bonniers förlag och är en diktsvit sprungen ur en kollektiv erfarenhet av rasism och våld. En stridsskrift där ilskan blandas med sorg, stoltheten med skam, där mödrarnas exil och ömhet omvandlas till barnens gemenskap och kamp.
ATHENA FARROKHZAD (f.1983) är poet, dramatiker och översättare. Athenas fjärde diktsamling Åsnans år utkom i september 2022 på Albert Bonniers förlag. Hon har nyligen tillträtt i sin nya roll som ansvarig för Litteraturscenen på Kulturhuset Stadsteatern tillsammans med Ida Linde. Hon har även skrivit pjäser för Dramaten, Unga Klara, Riksteatern i Oslo och Sveriges Radio samt Krigerska på Backa Teater i regi av Saga Gärde, som hyllades av både kritiker och publik. Sedan 2013 har Athenas böcker getts ut på femton språk och under 2021-22 tilldelades hon residens hos DAAD Artists-in-Berlin-programmet. Hon har även översatt verk av Adrienne Rich, Audre Lorde, Juliana Spahr och Natalie Diaz till svenska.
TEBOGO MONNAKGOTLA (f. 1972) är tonsättare och kompositör. Hon är uppvuxen i Uppsala, började spela cello i grundskolan och studerade sedan cello och komposition vid Musikhögskolan i Piteå och Stockholm. Monnakgotla har avlagt diplomutbildning i komposition vid Musikhögskolan i Stockholm. Hon blev internationellt erkänd med verket Bambu i björkars språk, som vann rekommendationspris i European broadcasting unions tävling Rostrum. Monnakgotla har komponerat ett 40-tal verk för flertalet ensembler, däribland Kungliga filharmonikernas uruppförande av Light years away-Supernova!, Sveriges Radios symfoni med Wishing, Radiokörens uruppförande av Naissance du jour samt det till Sveriges Musikförläggares Förenings pris nominerade Five pieces for string trio i uruppförande av Kammarensemblen ZilliacusPersson-Raitinen. Tebogo Monnakgotla var under åren 2007-2009 Sveriges radios P2’s Composer in residence.
SAGA GÄRDE (f. 1979) är regissör och arbetar med scenkonst, ljudkonst och film genom dokumentära processer. I sitt arbete som teaterregissör väver hon samman dokumentärt material, ljud och musik med ny dramatik och skapar föreställningar med principer hämtade från musikalisk komposition. Sagas hyllade uppsättning av Athena Farrokhzads Krigerska på Backa teater 2020, vävde in scener baserade på intervjuer med Backa teaters ensemble och framfördes som en omfattande ljudkomposition. Gärde och Farrokhzad har tidigare samarbeten bakom sig som Farrokhzads debut Vitsvit (2013), Brev till en krigerska (2016) för Sveriges Radio liksom De som sår (2020), ett 11-minuters offentligt ljudverk installerat vid Rosengård Centrum. 2018 satte hon upp Labyrint av Felicia Mulinari på Malmö Stadsteater, som sedan vann pris på Scenkonstgalan 2019. Saga Gärde driver Amfi som konstnärlig ledare sedan 2020 uppfört bland annat Terroristens kropp av Christina Ouzounidis, Förlustens rumtid av Balsam Karam samt Svaghetens parti av Felicia Mulinari.
________________________________________
PRESSMEDDELANDE 11 nov 2022
Brev till Europa i två verk – premiär december 2022 och mars 2023
Amfi utvecklar scenkonsten genom språket och bjuder in författare att skriva dramatik. Amfi arbetar under 2022 och 2023 med att undersöka rasismens historia och Europas idétraditioner i flera verk med utgångspunkt i Athenas Farrokhzads dikt Brev till Europa.
Två performanceverk på Moderna Museet Malmö
I samarbete med Moderna Museet presenteras två performanceverk om Europas koloniala historia. Verken undersöker scenkonstens funktion som både domstol och gym för utopiskt tänkande. Hur synliggör vi rasismen som en pågående historia? Kan konstens performativa rum vara en plats där vi vänder oss gentemot en annan verklighet?
Först ut, med premiär på Moderna Museet Malmö den 1:a december, är European Standards (2022), ett nytt verk av av Erik Aalto. European standards är ett performanceverk som går i dialog med postkoloniala nyckeltexter av Aimé Césaire, Robin D’ Angelo och Sven Lindqvist. European standards följs upp med iscensättningen av Athena Farrokhzads dikt Brev till Europa (2018), med premiär i mars 2023. Brev till Europa iscensätts av Saga Gärde med Beri Gerwise och Bahareh Razekh Ahmadi på scen. Serien genomförs med stöd av Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Malmö stad och Region Skåne.
I regi av Saga Gärde
Verken regisseras av Saga Gärde, vars praktik innefattar ljudbaserade verk av nya texter där ljud, musik, video, och rörelse utgör självständiga lager i en rumslig komposition. Hon har tidigare samarbetet med Athena Farrokhzad i Krigerska på Göteborgs stadsteater. I de här två verken undersöker hon hur vi kan upprätta ett intimt rum mellan medverkande och publik som utmanar och berör. Kan konstens performativa rum vara en plats där vi vänder oss gentemot en annan verklighet? Kan vi ge förutsättningar för en stunds samvaro som inte blundar för de maktordningar som råder?
European standards av Erik Aalto. Premiär 1 dec 2022.
På scen: Erik Aalto
Text och komposition: Erik Aalto
Regi & dramaturgi: Saga Gärde
Ljuddesign, musik och arrangemang: Andreas Catjar-Danielsson
Ljusdesign: Ludvig Uppman
Recensionsbilder: Finns att ladda ner här.
I European standards möter vi Erik Aalto i en metakroppslig rannsakan av Europas koloniala arv. Dess självklara existens krackelerar, hans tystnad kring ras och identitet bryts och ger direkta konsekvenser. I en föreställning där kroppen och det undermedvetna går i dialog med texter av Aimé Césaire och Sven Lindqvist gestaltas Europa genom samtal med internaliserade demoner, ett ljudlandskap av röster och krasande hummerskal. Vit skörhet, melankoli och uppdämd ångest nedsköljd med champagne och parmesan.
Verket undersöker kritiska vithetstudiers sceniska potential. Vi har fysiskt undersökt vitheten som mask och position i ett rum. Erik Aalto arbetar ofta med en dubbeltydighet och humor som medel för att förvirra och väcka nya perspektiv. Aaltos biografiska persona korsas med samtida tendenser, Paul Gilroys begrepp om vit melankoli, mansnorm och kastratsång.
Speldatum Moderna Museet Malmö
1 dec 18.00 Premiär
2 dec 14.00
3 dec 13.00
Biljetter och bokning
Biljetter förbokas via mail till assistent.malmo@modernamuseet.se och betalas sedan i kassan i föreställningen. Priser: Ordinarie 180 sek, Studerande/pensionär/under 25 år 150 sek, Skolelever 120 kr. Rekommenderas från 15 år och uppåt.
Medverkande, biografier
Erik Aalto (f.1974)
Erik Aalto bor och arbetar i Stockholm. Han är utbildad vid Konstfack i Stockholm och på Kungliga Akademien för de fria konsterna. Aalto arbetar med skulptur, installation, performance, video och musik och medverkar ofta själv i sina verk. Som personan Sir Eric Beyond gjorde Aalto 2004-2011 en lång rad uppträdanden i media och på scener runt om i Sverige. Albumet Sir Eric Beyond and The Avant Garde blev nominerad i kategorin Årets Pop på P3 Guldgalan 2006. Ett urval av Aaltos separatutställningar inkluderar Magasin 3 Stockholm Konsthall (2011), Kulturhuset Stockholm (2004) och Natalia Goldin Gallery, Stockholm (2003), Duo utställning på Konstnärshuset Stockholm (2021). Grupputställningar inkluderar Magasin 3 Stockholm Konsthall (2014); Sorbus Gallery, Helsinki (2016); Galerie Steinek, Wien (2010); Sundsvalls konsthall (2003) och Södertälje konsthall (2003). Hans verk har visats på bland annat Moderna Museet, Stockholm; ARKEN Museum for Moderne Kunst, Köpenhamn; Kyoto Art Center; Ludwig Múzeum, Budapest och Museo Rufino Tamayo, Mexico City och är representerad i Magasin 3 Stockholm Konsthalls samling. Aalto arbetar just nu i det fyraåriga forskningsprojektet MASSA i egenskap av konstnär. Projektets stöds av bl.a. Formas och Statens konstråd.
Brev till Europa av Athena Farrokhzad. Nya speldatum tillkommer inom kort.
På scen: Beri Gerwise och Bahareh Razekh Ahmadi
Regi: Saga Gärde
Ljuddesign och musik: Andreas Catjar-Danielsson
Med intellektuell skärpa och svart humor ställer Farrokhzads dikt Europa till svars för den död och förödelse den koloniala historien vittnar om. På scen möter vi skådespelarna Beri Gerwise och Bahareh Razekh Ahmadi i en tvärdisciplinär uppsättning där dikten ljudläggs och tolkas live. I Saga Gärdes regi och bearbetning sätts Farrokhzads ord i relation till Aimé Césaires Discourse on colonialism.
– Hur gör man intima, enskilda upplevelser av våld, trauma och kamp till något som låter sig förmedlas från många människor till andra människor? Jag är väldigt intresserad av den rörelsen, säger Athena Farrokhzad om arbetet med texten.
Dikten är en parafras på Ginsbergs klassiska dikt America (1956) och skrevs ursprungligen för den slovenska poesifestivalen Days of Poetry and Wine. I samarbete med Berlinbaserade Allianz Kulturstiftung driver de sedan 2017 projektet ”A Letter to Europe” som utser en poet att skriva ett brev till Europa. I dikten tolkas fascismens tecken i tiden som slöjförbud i Frankrike, minaretförbud i Schweiz, smyckeslagar i Danmark och hoppas på att vi en dag ska tigga alla romer om förlåtelse, att synagogans vakter ska bli övertaliga, att Dublin bara ska vara namnet på en av Europas huvudstäder. Hon ser hur diskursen förskjuts i språket, för tjugo år sen hatade vi ordet mångkultur för det gjorde vissa till skillnad, idag bes en bön om att välkomna det främmande.
I ett Europa som drivs allt mer som ett gated community påminner hon om en rad ur en sång vi hört förut: Willkommen, bienvenue, welcome.
_________________________________________________________________________________
PRESSMEDDELANDE 17 okt 2021
Sverigepremiär på Athena Farrokhzads Moral enligt Medea
Den 28-31 oktober gästar AMFI #5 och Moral enligt Medea i regi av Saga Gärde Fri scen på Kulturhuset Stadsteatern.
Torsdag den 28 oktober kl 19:00 på Fri scen/Kulturhuset
Fredag den 29 oktober kl 19.00 på Fri scen/Kulturhuset
Lördag den 30 oktober kl 15.00 & 18.00 på Fri scen/Kulturhuset
Söndag den 31 oktober kl 15.00 Fri scen/Kulturhuset
I femte delen i Amfis serie av ny dramatik iscensätts Athena Farrokhzads pjäs Moral enligt Medea som börjar när barnen är döda och dramat är över. Vad har Medea att säga om sin gärning? Vart ska hon ta vägen? I en språklig lek med Medea som litterär gestalt skriver Farrokhzad Medeas försvarstal.
På scenen möter vi Shang Imam, Jacqueline Miura och Mattias Lech som Medea, Moralen och Jason. Föreställningen ramas in av David Gülichs ljuddesign och ett nyskrivet stycke av Tebogo Monnaktgotla som framförs av en barnensemble. Saga Gärdes uppsättning väver samman Euripides drama med Farrokhzads i en musikalisk komposition som sätter Medeas öde i ett samtida ljus.
Av: Athena Farrokhzad
På scen: Shang Imam · Jaqueline Miura · Mattias Lech
Regi: Saga Gärde Ljuddesign och musik: David Gülich
Komposition körstycke: Tebogo Monnakgotla
Ljus: Ellen Ruge Videodesign: Thomas Romlov
Rum: Katrin Brännström Kostymkonsult: Mary-Anne Buyondo
DoP videosekvenser: Per Kristiansen Fotografi: Carl Hjelte
Grafisk form: Sepidar Hosseini Producent: Agnes Rosenberg
I samtal: Athena Farrokhzad, en gäst och Palmer Lydebrant (Stockholms kvinnohistoriska)
Föreställningen är ca 1.15 h och föregås av ett foajésamtal mellan Athena Farrokhzad och en inbjuden gäst i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska.
För att boka intervjuer och pressbiljetter kontakta Agnes Rosenberg
agnes@rosenberg.se
Biljetter bokas via https://kulturhusetstadsteatern.se/teater/amfi-5-moral-enligt-medea. Ytterligare spelplatser tillkommer.
Läs mer om oss och följ vårt nyhetsbrev på amfiplay.se
Biografier:
Athena Farrokhzad(f.1983) är poet, dramatiker, översättare, litteraturkritiker och lärare vid Biskops-Arnös författarskola. I rörelser mellan individ och kollektiv, mellan tradition och förnyelse, mellan samtidens gravallvar och absurditet föreslår hon en poesi som vill användas utan att göra avkall på komplexitet och visa på historiens utkomst som möjlig att ingripa i. Hon debuterade med diktsamlingen Vitsvit (2013) som nominerades till Augustpriset och som sedan dess översatts till ett femtontal språk. Hennes senaste bok är diktsamlingen I rörelse (2019), en samling fristående dikter som rör sig mellan fascismens frammarsch, rytmens räddning och vardagen i förorten. Hon har gästat poesifestivaler runt om i världen och den amerikanske litteraturkritikern John Freeman nämner Farrokhzad på sin lista The future of new writing (2017) vid sidan av namn som Édouard Louis och Valeria Luiselli. Under 2021 har hon verksam i Berlin under sitt residens på Berliner Künstlerprogramm des DAAD. Hennes pjäser har spelats på Unga Klara, Nationaltheatret i Oslo, Radioteatern och Backa Teater där Krigerska i regi av Saga Gärde hyllades av såväl kritiker som publik.
Amfi drivs sedan 2021 av Amfi scen, ideell förening i syfte att utveckla samtidsdramatiken genom språket och att möjliggöra för litterära röster att skriva för scen. Vi har bjudit in författare och poeter som intresserar sig för litteraturen som intervention och under 2020 presenterades nya pjäser av Lone Aburas, Felicia Mulinari, Balsam Karam och Christina Ouzounidis. I höst presenteras Moral enligt Medea av Athena Farrokhzad i Saga Gärds regi.
Saga Gärde (f. 1979) är regissör och arbetar med scenkonst, ljudkonst och film genom dokumentära processer. I sitt arbete som teaterregissör väver hon samman dokumentärt material, ljud och musik med ny dramatik och skapar föreställningar med principer hämtade från musikalisk komposition. I samarbete med ljuddesignern David Gülich har hon gjort föreställningar för Sveriges Radio av Athena Farrokhzads debut Vitsvit (2013), Brev till en krigerska (2016) och Krigerska på Backa teater 2020. Labyrint av Felicia Mulinari sattes upp på Malmö Stadsteater och vann pris på Scenkonstgalan 2019. Sagas kritikerhyllade uppsättning av Athena Farrokhzads Krigerska på Backa teater 2020, vävde in scener baserade på intervjuer med Backa teaters ensemble och framfördes som en omfattande ljudkomposition som ensemblen framförde live. 2020 installerades De som sår, ett 11-minuters offentligt ljudverk som hon arbetat fram tillsammans med Athena Farrokhzad vid Rosengård Centrum. Hon har som dokumentärfilmare producerat och regisserat tre prisbelönta dokumentärer. Filmerna Ni ska se att jag har rätt (Triart, 2106) och Wild dogs (Folkets bio/Svt, 2018) skildrar organisering och kollektivet som ett maktverktyg, vilket är ett tema hon återkommer till i kommande projekt. Saga har tagit initiativet till Amfi i syfte att stärka utvecklingen av ny svensk dramatik.
Regi i urval
Terroristens kropp av Christina Ouzounidis, Malmö Konsthall
De som sår, ljudverk 11 min Malmö stad, Statens Konstråd
Krigerska av Athena Farrokhzad, Backa Teater
Förlustens rumtid av Balsam Karam, Accelerator
Svaghetens parti av Felicia Mulinari, Malmö sommarscen
Det är ett jag som talar av Lone Auras, Folkteatern Göteborg
Labyrint av Felicia Mulinari, Malmö stadsteater
Brev till en Krigerska av Athena Farrokhzad, SR Drama
Vitsvit av Athena Farrokhzad, SR Drama


Athena Farrokhzad. Foto: Märta Thisner.


Felicia Mulinari. Foto: Stefan Thell.

Saga Gärde. Foto: Heidi Hakala.

Amfi. Grafisk profil: Sepidar Hosseini.
PRESSMEDDELANDE 17 okt 2021
Sverigepremiär på Athena Farrokhzads Moral enligt Medea
Den 28-31 oktober gästar AMFI #5 och Moral enligt Medea i regi av Saga Gärde Fri scen på Kulturhuset Stadsteatern.
Torsdag den 28 oktober kl 19:00 på Fri scen/Kulturhuset
Fredag den 29 oktober kl 19.00 på Fri scen/Kulturhuset
Lördag den 30 oktober kl 15.00 & 18.00 på Fri scen/Kulturhuset
Söndag den 31 oktober kl 15.00 Fri scen/Kulturhuset
I femte delen i Amfis serie av ny dramatik iscensätts Athena Farrokhzads pjäs Moral enligt Medea som börjar när barnen är döda och dramat är över. Vad har Medea att säga om sin gärning? Vart ska hon ta vägen? I en språklig lek med Medea som litterär gestalt skriver Farrokhzad Medeas försvarstal.
På scenen möter vi Shang Imam, Jacqueline Miura och Mattias Lech som Medea, Moralen och Jason. Föreställningen ramas in av David Gülichs ljuddesign och ett nyskrivet stycke av Tebogo Monnaktgotla som framförs av en barnensemble. Saga Gärdes uppsättning väver samman Euripides drama med Farrokhzads i en musikalisk komposition som sätter Medeas öde i ett samtida ljus.
Av: Athena Farrokhzad
På scen: Shang Imam · Jaqueline Miura · Mattias Lech
Regi: Saga Gärde Ljuddesign och musik: David Gülich
Komposition körstycke: Tebogo Monnakgotla
Ljus: Ellen Ruge Videodesign: Thomas Romlov
Rum: Katrin Brännström Kostymkonsult: Mary-Anne Buyondo
DoP videosekvenser: Per Kristiansen Fotografi: Carl Hjelte
Grafisk form: Sepidar Hosseini Producent: Agnes Rosenberg
I samtal: Athena Farrokhzad, en gäst och Palmer Lydebrant (Stockholms kvinnohistoriska)
Föreställningen är ca 1.15 h och föregås av ett foajésamtal mellan Athena Farrokhzad och en inbjuden gäst i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska.
För att boka intervjuer och pressbiljetter kontakta Agnes Rosenberg
agnes@rosenberg.se
Biljetter bokas via https://kulturhusetstadsteatern.se/teater/amfi-5-moral-enligt-medea. Ytterligare spelplatser tillkommer.
Läs mer om oss och följ vårt nyhetsbrev på amfiplay.se
Biografier:
Athena Farrokhzad(f.1983) är poet, dramatiker, översättare, litteraturkritiker och lärare vid Biskops-Arnös författarskola. I rörelser mellan individ och kollektiv, mellan tradition och förnyelse, mellan samtidens gravallvar och absurditet föreslår hon en poesi som vill användas utan att göra avkall på komplexitet och visa på historiens utkomst som möjlig att ingripa i. Hon debuterade med diktsamlingen Vitsvit (2013) som nominerades till Augustpriset och som sedan dess översatts till ett femtontal språk. Hennes senaste bok är diktsamlingen I rörelse (2019), en samling fristående dikter som rör sig mellan fascismens frammarsch, rytmens räddning och vardagen i förorten. Hon har gästat poesifestivaler runt om i världen och den amerikanske litteraturkritikern John Freeman nämner Farrokhzad på sin lista The future of new writing (2017) vid sidan av namn som Édouard Louis och Valeria Luiselli. Under 2021 har hon verksam i Berlin under sitt residens på Berliner Künstlerprogramm des DAAD. Hennes pjäser har spelats på Unga Klara, Nationaltheatret i Oslo, Radioteatern och Backa Teater där Krigerska i regi av Saga Gärde hyllades av såväl kritiker som publik.
Amfi drivs sedan 2021 av Amfi scen, ideell förening i syfte att utveckla samtidsdramatiken genom språket och att möjliggöra för litterära röster att skriva för scen. Vi har bjudit in författare och poeter som intresserar sig för litteraturen som intervention och under 2020 presenterades nya pjäser av Lone Aburas, Felicia Mulinari, Balsam Karam och Christina Ouzounidis. I höst presenteras Moral enligt Medea av Athena Farrokhzad i Saga Gärds regi.
Saga Gärde (f. 1979) är regissör och arbetar med scenkonst, ljudkonst och film genom dokumentära processer. I sitt arbete som teaterregissör väver hon samman dokumentärt material, ljud och musik med ny dramatik och skapar föreställningar med principer hämtade från musikalisk komposition. I samarbete med ljuddesignern David Gülich har hon gjort föreställningar för Sveriges Radio av Athena Farrokhzads debut Vitsvit (2013), Brev till en krigerska (2016) och Krigerska på Backa teater 2020. Labyrint av Felicia Mulinari sattes upp på Malmö Stadsteater och vann pris på Scenkonstgalan 2019. Sagas kritikerhyllade uppsättning av Athena Farrokhzads Krigerska på Backa teater 2020, vävde in scener baserade på intervjuer med Backa teaters ensemble och framfördes som en omfattande ljudkomposition som ensemblen framförde live. 2020 installerades De som sår, ett 11-minuters offentligt ljudverk som hon arbetat fram tillsammans med Athena Farrokhzad vid Rosengård Centrum. Hon har som dokumentärfilmare producerat och regisserat tre prisbelönta dokumentärer. Filmerna Ni ska se att jag har rätt (Triart, 2106) och Wild dogs (Folkets bio/Svt, 2018) skildrar organisering och kollektivet som ett maktverktyg, vilket är ett tema hon återkommer till i kommande projekt. Saga har tagit initiativet till Amfi i syfte att stärka utvecklingen av ny svensk dramatik.
Regi i urval
Terroristens kropp av Christina Ouzounidis, Malmö Konsthall
De som sår, ljudverk 11 min Malmö stad, Statens Konstråd
Krigerska av Athena Farrokhzad, Backa Teater
Förlustens rumtid av Balsam Karam, Accelerator
Svaghetens parti av Felicia Mulinari, Malmö sommarscen
Det är ett jag som talar av Lone Auras, Folkteatern Göteborg
Labyrint av Felicia Mulinari, Malmö stadsteater
Brev till en Krigerska av Athena Farrokhzad, SR Drama
Vitsvit av Athena Farrokhzad, SR Drama
PRESSMEDDELANDE 210621
Amfi tilldelas scenkonstuppdrag inom projektet Antirasistiskt monument av Malmö stad.
Projektet Antirasistiskt monument vill öppna upp för en djupgående diskussion om rasism och ställa frågor som: vilka historier blir en del av vår historia, vilka minnen gestaltas och vilka erfarenheter blir bevarade? Vilka och vems ord bildar berättelsen om Malmö, och i förlängningen Sverige? Projektets första del består av ett antal tillfälliga verk under 2022. Projektet löper över tre år.
Det är med stor ödmjukhet vi tar oss an uppdraget att skapa en scenkonstföreställning inom ramen för projektet. Arbetet bygger bland annat på att ställa frågor kring vilka historier och erfarenheter som representeras i det offentliga rummet. Malmö stad ger oss på så sätt möjligheten att vara delaktiga i en diskussion om monumentets historia och att undersöka hur publik minneskultur och ett gemensamt kulturarv skapas. Är det möjligt att påverka upplevelser av plats, olika historier och erfarenheter genom konsten? Vad kan vi genom konst minnas?
Vi hoppas att vår ingång till scenkonsten – att arbeta med språket, samtida lyrisk dramatik och dokumentära processer kommer komma projektets syfte väl till del. Vi ser fram emot att under hösten undersöka uppdragets olika aspekter och önskar dela med oss av våra erfarenheter och insikter längs vägen.
Saga Gärde för Amfi 21 maj 2021
Amfi drivs sedan 2021 av Amfi scen, ideell förening i syfte att utveckla samtidsdramatiken genom språket och att möjliggöra för litterära röster att skriva för scen. Vi har bjudit in författare och poeter som intresserar sig för litteraturen som intervention och under 2020 presenterades nya pjäser av Lone Aburas, Felicia Mulinari, Balsam Karam och Christina Ouzounidis. I höst presenteras Moral enligt Medea av Athena Farrokhzad i Saga Gärds regi. I styrelsen sitter som ordförande Felicia Mulinari, poet och dramatiker; Victoria Percovic Gutierrez, hållbarhetsstrateg och kassör Thomas Romlöv, videokonstnär.
Saga Gärde (f. 1979) är regissör och arbetar med scenkonst, ljudkonst och film genom dokumentära processer. I sitt arbete som teaterregissör väver hon samman dokumentärt material, ljud och musik med ny dramatik och skapar föreställningar med principer hämtade från musikalisk komposition. I samarbete med ljuddesignern David Gülich har hon gjort föreställningar för Sveriges Radio av Athena Farrokhzads debut Vitsvit (2013) och hennes monolog Brev till en krigerska (2016) som även omarbetades för Backa teaters ensemble 2020. Sagas uppsättning av Labyrint av Felicia Mulinari spelades på Unga Malmö Stadsteater och vann pris på Scenkonstgalan 2019. I augusti 2020 installerades De som sår vid Rosengård Centrum – ett 11‐minuters ljudverk hon arbetat fram tillsammans med Athena Farrokhzad. Hon har som dokumentärfilmare regisserat filmerna Ni ska se att jag har rätt (Triart, 2106) och Wild dogs (Folkets bio/Svt, 2018) som båda skildrar organisering och kollektivet som ett maktverktyg, vilket är ett tema hon återkommer till i kommande projekt. I höst är hon aktuell med Amfis uppsättning Moral enligt Medea av Athena Farrokhzad som har premiär i oktober. Saga har tagit initiativet till Amfi i syfte att stärka utvecklingen av ny svensk dramatik.
Regi i urval
Christina Ouzounidis, Terroristens kropp, Amfi 2020
Athena Farrokhzad, De som sår, Malmö Stad 2020
Balsam Karam, Förlustens rumtid, Amfi 2020
Felicia Mulinari Svaghetens parti, Amfi 2020
Lone Aburas, I räkenskapens timme, Amfi 2020
Athena Farrokhzad, Krigerska, Backa teater 2020
Felicia Mulinari, Labyrint, Malmö Stadsteater 2018
Athena Farrokhzad, Brev till en Krigerska, SR Drama 2016
AthenaFarrokhzad, Vitsvit, SR Drama 2013
DIGITALTARKIV
PRESSMEDDELANDE 20 09 16
Amfi #4 Urpremiär på ny pjäs av Christina Ouzounidis med Johan Rabaeus & Beri Gerwise
5 november är det premiär på Terroristens kropp av Christina Ouzounidis på Malmö Konsthall. Föreställningen regisseras av Saga Gärde och är den fjärde pjäsen i Amfis serie med ny dramatik.
Det var jag, Ismene, som begravde min bror, en mördare, som slöt hans ögon trots varningarna, trots att terroristens kropp blivit utlovad som mat åt de asätande. Det är inte de kvarlämnade som kräver hans uthackade ögon som hämnd, det är aldrig de, det är alltid någon annan, någon som behöver honom som tecken.
Terroristens kropp är en monolog för två röster i samma kropp. Det är Antigones syskon som talar: Ismene påstår att det är hon som begravt brodern, tvärtemot hur Sofokles drama lästs och lästs igen. Polyneikes är brodern som stred för fel sida i ett krig och som fortsätter att tala efter sin död. De försöker frenetiskt att greppa efter något beständigt, att tala fram det, att frammana det tills det är så tydligt att det går att begrava.
I Christina Ouzounidis drama är språket spelplatsen. Här utspelar sig ett krig mellan det som måste sägas ut och det som inte vill anta en bestämd form. Orden är försök som beväpnar eller avväpnar. I Saga Gärdes regi blir pjäsen ett audiovisuellt verk som utmanar vårt begär efter enkla narrativ och undersöker hur det ogripbara ska ges form. En bror och syster framträder: Johan Rabaeus och Beri Gerwise ger röst åt systern som utan vittnen och utan erkännande ingriper i historien. Det vi gör i det dolda, måste det sägas ut, instagrammas för att finnas? Pjäsen dröjer sig kvar hos brodern, den fördömda kropp som samhället skjuter ifrån sig. Kan mänsklighetens onda gärningar verkligen förpassas till en plats utanför mänskligheten? Är det just i relation till den fördömda vi identifierar vår egen godhet? Ouzounidis återkommer i Terroristens kropp till det antika dramats myter och moraliska frågeställningar och skriver om historien tills något nytt framträder.
Jag kommer inte att berätta historien om mina krigande bröder som dog för varandras hand, om pojkarna som växte upp till män och mördare. Vi ligger ju där.
Amfi vill i serien Det är ett jag som talar utveckla och utmana svensk samtidsdramatik och ge utrymme för litterära röster att skriva för scen. Genom att utforska nya formspråk på scen och bjuda in till samtal vill Amfi diskutera nya pjästexter utifrån deras litterära värde och dramatiska potential. Serien ges i samarbete med Malmö Konsthall där föreställningen spelas i pågående utställning och Stockholms Kvinnohistoriska bjuder i samband med föreställningen in till samtal om Ouzounidis författarskap.
Saga Gärde, som initierat Amfis serie har tidigare arbetat tillsammans med Ellen Ruge (ljusdesign) och artisten Beri Gerwise i den kritikerrosade uppsättningen av Athena Farrokhzads Krigerska på Backa teater. Johan Rabaeus är en av landets främsta skådespelare och har en lång karriär bakom sig inom film och teater med Dramaten som hemmascen. Han gästar under hösten Funny Girl på Malmö Opera.
Presskontakt Malmö Konsthall: Heidi Hakala +4670 149 3019 heidimatilda.hakala@malmo.se
Föreställningen ges på Malmö Konsthall 5, 6, 7 november kl 19.00.
5/11 hålls ett samtal med Christina Ouzounidis och Stockholm Kvinnohistoriska innan föreställningen kl. 18.15
Biljetter: Endast 50 personer per föreställning. Fri entré men bokas via Billetto:
https://billetto.se/users/amfi
Teatersupé på restaurang SMAK kan bokas i anslutning till föreställningen, boka bord på info@restaurangsmak.se. Märk mejlet ”Teatersupé” och skriv vilket datum det gäller. Á la carte med kött-, fisk- och vegetariskt alternativ. Betalning sker på plats till restaurang Smak.
Ang Covid-19: Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och publiken ges möjlighet att hålla avstånd innan, under och efter arrangemanget.
Medverkande:
CHRISTINA OUZOUNIDIS
Christina är en av vårt lands ledande dramatiker, med pjäser som upprört och hänfört såväl publik som kritik. I hennes dramatik finns en bestämd drivkraft mot den avgrund och svindel som döljer sig i själva språket. Hon använder gärna den antika myten som fond: Orestiens Klytaimnestra, Agamemnon och Ifigenia är gestalter med hela traditionens tyngd, men som här kommer att ingå i ett spel med nya regler. Myter tycks leva sitt eget liv inuti sina antika värdkroppar. Repliker motsäger sig, väver in sig i varandra och prövar endera sidan om en klyfta mellan makt och maktlöshet, rätt och fel, »natur« och »onatur«. Konflikten iscensätts i själva språket. Samlingsvolymen Lögner som utkom på Modernista förlag 2013 innehåller Ordet ~ kött [2007], Lagarna [2007], Heterofil [2008], Naturen, vanorna, tiden, moralen [2009], Vit, rik, fri [2010], Tid för ekot [2011] samt Town Bloody Hall ~ andra akten [2012]. Terroristens kropp utkom på Modernista förlag 2019 och sätts nu upp för första gången.
SAGA GÄRDE
Saga Gärde är regissör och arbetar med scenkonst och film genom dokumentära processer. Hon väver samman dokumentärt material, ljud och musik med nyskrivna texter och skapar föreställningar med principer hämtade från musikalisk komposition. I samarbete med ljuddesignern David Gülich har hon arbetat med flera pjäser av Athena Farrokhzad, på radio, på Backa Teater och senast i ett ljudverk i Rosengård centrum. Hennes uppsättning av Labyrint av Felicia Mulinari spelades på Unga Malmö Stadsteater och vann därefter pris på Scenkonstgalan 2019. Farrokhzads Krigerska i Saga Gärdes regi på Backa teater i januari har hyllats i pressen som bl a ett utmärkt stycke politisk teater och spelades för fulla hus. Saga har tagit initiativet till Amfi i syfte att stärka utvecklingen av ny svensk dramatik.
JOHAN RABAEUS –
Johan Rabaeus är en av Dramatens mest uppskattade och rutinerade skådespelare, med mer än trettio produktioner på nationalscenen i bagaget, däribland långkörare som Den Girige och Amadeus. Han har en lång karriär bakom sig där han varit verksam inom film och tv och gästar under hösten Malmö Opera i Funny girl.
BERI GERWISE
Beri Gerwise är skådespelare och rapartist. 2014 medverkade hon i Nästa Nivå med Syster Sol som coach och blev efter det en del av kollektivet Femtastic. Beri har också medverkat i Lyckliga Gatan där hon tolkade en låt av Louise Hoffsten. 2017 släppte hon sitt debutalbum Rum. Hon medverkade i Krigerska av Athena Farrokhzad på Backa teater under våren 2020.
ELLEN RUGE
Ellen Ruge är ljusdesigner från Oslo, numera boende i Stockholm. Hon gör ljusdesign för teater, opera, dans och utställningar. Till hennes senaste produktionerhör Häxjakten i regi av Alexander Mørk-Eidem och En natt i den svenska sommaren regisserad av Eirik Stubø på Dramaten, Nixon in China i regi av John Fulljames på Den Kongelige Opera i Köpenhamn och Wozzeck, regi Ole Anders Tandberg, på Deutsche Oper i Berlin.
DAVID GÜLICH
David Gülich är kompositör, ljuddesigner och ljudläggare och har arbetat med musik och ljud till över hundra filmer. David har också arbetat med ljuddesign till flertalet uppsättningar på Helsingborgs stadsteater och på Dramaten och senast gjorde han ljud live till skådespelarna i den uppmärksammade uppsättningen av Karl-Bertil Jonssons julafton på Malmö Stadsteater. Han ligger även bakom ljuddesignen på flera köpcenter världen över. David arbetar också med ljud inom alla möjliga områden såsom radio, TV, dataspel, offentliga installationer, web, samt som ljudkonsult och föreläsare inom ämnet ljudläggning.
ARKIV
Pressmeddelande 200505
AMFI #3 BALSAM KARAM
Förlustens rumtid – ett terapisamtal webbpremiär 10 maj kl 16.00.
I tredje delen av Amfis serie med ny dramatik iscensätts Balsam Karams Förlustens rumtid – ett terapisamtal. Karam vill undersöka vad som är möjligt att säga om intersektionerna mellan förlust, trauma och rasism i ett rum där det till synes är tryggt att säga vad som helst – terapirummet. Genom att upprätta en terapisession i realtid följer vi en mors oförställda resonemang kring förlustens roll i hennes liv där paralleller dras mellan nutid och dåtid, mellan vad som kunde ha varit och katastrofen som ägde rum, mellan rasistisk litteratur och oförmågan att få i sig mat om morgonen. Balsam debuterade med romanen Händelsehorisonten (Norstedt förlag, 2018), en roman om förtryck, solidaritet, trauma och förlust vilka är teman hon återkommer till i Förlustens rumtid.
Föreställningen har filmatiserats och har webbpremiär på delakakan.se/amfi den 10 maj, där vi även publicerar ett transkriberat samtal om pjäsen mellan Balsam Karam och poeten Jennifer Hayashida.
På scen: Amina Szecsödy & Sofia Berg-Böhm
Regi: Saga Gärde
Sång: Sofia Berg-Böhm
Ljuddesign: David Gülich
Foto: Shazi Özdemir
Klipp: Saga Gärde
I samtal: Balsam Karam och Jennifer Hayashida
Hur ser den nya dramatiken ut idag? Amfi vill i serien Det är ett jag som talar utveckla och utmana svensk samtidsdramatik och ge utrymme för litterära röster att skriva för scen. Genom att utforska nya formspråk på scen och bjuda in till samtal vill Amfi diskutera nya pjästexter utifrån deras litterära värde och dramatiska potential. Serien presenteras på Folkteatern i Göteborg, Konsthallen i Malmö och i Studio Biblom Hjelte i Stockholm med stöd av Konstnärsnämnden, Författarfonden och Kulturrådet. I satsningen ingår även dramatikerna Athena Farrokhzad, Dimen Abdulla och Christina Ouzounidis som presenteras till hösten. Följ programmet på delakakan.se/amfi.
Presskontakt:
Anja Zejnilovic +46709560264, anja@delakakan.se
Saga Gärde, regissör +46707122440 saga@delakakan.se
MEDVERKANDE
Balsam Karam
Balsam arbetar som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek och debuterade med romanen Händelsehorisonten (Norstedt förlag, 2018) som skildrar Milde, en ung kvinna från Utkanterna, en plats bakom bergen där mödrar och döttrar lever utanför samhället. Händelsehorisonten är en djupt existentiell liksom politisk roman om centrum, förtryck solidaritet, trauma och förlust vilka är teman hon återkommer till i sin pjäs Förlustens rumtid.
Amina Szecsödy
Amina Szecsödy arbetar med scenkonst som skådespelare och regissör. Szecsödy har en kandidat i teater från Teaterhögskolan i Malmö som avslutades med det egna stycket Findus (Laterna magica). Hon studerar för närvarande vid Institut für Angewandte Theaterwissenschaft på Justus-Liebig Universität, Giessen. Just nu arbetar hon med Echoes of you (s) tillsammans med koreografen Gry Tingskog och RAUBKOPIE tillsammans med Annelise Ostertag och Lena Appel.
Sofia Berg-Böhm
Sofia Berg-Böhm är skådespelare och sångerska och belönades med Kungliga Musikaliska Akademiens Folkmusikpris 2017. Hon sjunger i banden Sirocco och Östblocket samt i återkommande samarbeten med Re:Orient. Som skådespelare har hon varit verksam på bl a Stockholms Stadsteater, Teater Tribunalen, Uppsala Stadsteater och Orionteatern. Sofia är även en återkommande uppläsare i programmet Dagens dikt i P1.
Jennifer Hayashida
Jennifer Hayashida är poet, översättare och konstnär, född 1973 i Oakland, Kalifornien, numera bosatt i Göteborg och New York. 2018 debuterade hon med diktsamlingen A Machine Wrote This Song (Gramma Poetry/Black Ocean) och hon har bl.a. översatt Athena Farrokhzad, Burcu Sahin, Iman Mohammed och Katarina Taikon till engelska. Sedan 2018 är hon doktorand i konstnärlig forskning vid Akademin Valand med Feeling Translation, ett projekt som undersöker översättning, rasifiering och idén om nationalstaten.
Ang Covid -19.
Efter Folkhälsomyndighetens rekommendation att inte resa inom landet och att begränsa folksamlingar p g a den allmänna risken för smittspridning av Covid-19 skjuts speldatum och turné. Vi återkommer med nya speldatum så snart det är möjligt och tills vidare går programmet att följa på delakakan.se/amfi.
ARKIV
Pressmeddelande 200331
AMFI #2 FELICIA MULINARI:
Webbpremiär av Svaghetens parti
Välkomna till Amfi #2 och webbpremiären av Svaghetens parti av Felicia Mulinari! Nu finns Svaghetens parti att se i en filmatiserad version på delakakan.se/amfi. På hemsidan är även pjästexten publicerad i sin helhet samt ett transkriberat samtal mellan Felicia och författaren Lina Rydén Reynols.
Jag tror att svaghet kan skilja en från människor och kan alienera och göra en ensam. Men det som texten på något sätt drömmer om är att om vi utgår ifrån att vi alla är beroende av varandra, vilket vi är, då kanske svaghet också är någonting som kan skapa kollektivitet, omsorg och ansvar, säger Felicia om texten.
Texten är en lyrisk skildring av smärta och sjukdom där Felicia Mulinari undersöker politiska och existentiella villkor för svaghet och omsorg. Vad innebär det när kroppen är en brist, vilka är alla de kropparna som bär upp en kropp? Omsorg som en smärtsam paradox, skuld är en revolutionär smitta.
På delakakan.se/amfi går det nu att se en filmatisering av föreställningen i Saga Gärdes regi med Sandra Medina på scen och där Sibille Attar gjort ljuddesign och musik. Där har vi även publicerat ett transkriberat samtal mellan Felicia och Lina Rydén Reynols om svaghet och kollektivitet.
Regi: Saga Gärde
På scen: Sandra Medina
Ljuddesign & teknisk rigg: Sibille Attar
I samtal: Felicia Mulinari & Lina Rydén Reynols
Föreställningen är bokad till Sommarscen Malmö och kommer spelas så snart det är möjligt på Studio Biblom Hjelte i Stockholm, Göteborgs Litteraturhus samt Malmö Konsthall igen.
Amfi vill utveckla och utmana svensk samtidsdramatik och ge utrymme för litterära röster att skriva för scen. Hur ser den nya dramatiken ut idag? Amfis utgångspunkt är att undersöka och synliggöra det dramatiska inslaget i ny poesi och prosa.Vi presenterar under våren 2020 tre författare som intresserar sig för litteraturen som intervention och som utmanar konventionella former i sitt skrivande, Lone Aburas, Felicia Mulinari och Balsam Karam. Genom att utforska nya formspråk på scen och bjuda in till samtal vill Amfi diskutera nya pjästexter utifrån deras litterära värde och dramatiska potential. I satsningen ingår även dramatikerna Athena Farrokhzad, Dimen Abdulla och Christina Ouzounidis som presenteras till hösten.
Serien produceras av produktionsplattformen Dela Kakan och presenteras i samarbete med Folkteatern i Göteborg, Göteborgs Litteraturhus, Malmö Konsthall och Studio Biblom Hjelte i Stockholm med stöd av Konstnärsnämnden, Författarfonden och Kulturrådet. Projektet är initierat av regissören Saga Gärde.
För vårens program och biljetter se delakakan.se/amfi
Filmatiseringen och pjästexten finns uppe under en veckas tid.
Presskontakt:
Anja Zejnilovic +46709560264, anja@delakakan.se
Saga Gärde, regissör +46707122440 saga@delakakan.se
MEDVERKANDE
FELICIA MULINARI (f. 1990) är poet, dramatiker, kritiker och aktivist. Hon började publicera sin poesi på bloggen Texter om oss och under 2018 debuterade hon som dramatiker med pjäsen Labyrint i Saga Gärde regi på Malmö Stadsteater. I lyriska dialoger mellan en flicka och hennes mormor sätts sätts ett barns frågor om livets slut, tillhörighet och längtan i centrum. Hennes första diktsamling Det som inte kan utplånas utkom under februari 2019 på Albert Bonniers förlag och är en diktsvit sprungen ur en kollektiv erfarenhet av rasism och våld. En stridsskrift där ilskan blandas med sorg, stoltheten med skam, där mödrarnas exil och ömhet omvandlas till barnens gemenskap och kamp.
SANDRA MEDINA medverkar under Amfi #2 som skådespelare i Felicia Mulinaris Svaghetens parti. Sandra är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm. Sedan 1994 har hon arbetat som frilansande dansare och har under åren arbetat med en mängd olika koreografer och regissörer och inom olika genrer. Bland annat har Sandra arbetat på Östgötabaletten, Skånes Dansteater och i Kompani Raande–voo och hon har haft återkommande samarbeten med Philippe Blanchard, Gunilla Heilborn, Kajsa Giertz, Lena Josephsson och Margaretha Åsberg. Hon har även dansat verk av Helena Franzen, Ina Christel Johannesen, Per Johnsson, Jens Östberg, Bogdan Szyber och Carina Reich m.fl. Sandra är vidareutbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm och har arbetat som skådespelare på ett flertal teatrar, exempelvis Teater Tribunalen, Västmanlands Teater och Stockholms Stadsteater, i kort- och långfilmer och i tv-serien SPUNG där hon hade en av huvudrollerna. Sandra har även erfarenhet som koreograf, bland annat genom scenkonstkollektivet Bastard Produktion, samt som danspedagog. Hon har bl.a. arbetat på Västmanlands Teater med verket Girls will make you blush av koreografen Mari Carrasco, medverkat i Teateretablissemangets föreställning Välkommen till prekariatet samt framfört det egna verket Measured Moments på turné med Riksteatern. Just nu är hon anställd på Kulturhuset Stadsteatern och har spelat i Älskarinnor och Min fantastiska väninnan under våren.
SIBILLE ATTAR är musikproducent, låtskrivare och artist. Hon släpper skivor under eget namn sedan 2012 och 2019 mottog hon SKAP’s prestigefyllda Popris. I Amfi #2 medverkar hon som kompositör och har satt den ljudtekniska riggen för föreställningen.
För mer info http://www.delakakan.se/amfi#
Pressmeddelande 200129
Amfi – ny scen för samtal och dramatik presenteras i Stockholm, Malmö och Göteborg.
Amfis serie Det är ett jag som talar, presenterar under året dramatiker och ny dramatik på Folkteatern i Göteborg, Malmö konsthall och en ny scen på Fatbursgatan i Stockholm. Amfi vill utveckla och utmana svensk samtidsdramatik och ge utrymme för litterära röster att skriva för scen. Hur ser den nya dramatiken ut idag? Amfis utgångspunkt är att undersöka och synliggöra det dramatiska inslaget i ny poesi och prosa. Genom att utforska nya formspråk på scen och bjuda in till samtal vill Amfi diskutera nya pjästexter utifrån deras litterära värde och dramatiska potential.
Vi presenterar under våren 2020 tre författare som intresserar sig för litteraturen som intervention och som utmanar konventionella former i sitt skrivande. Vid premiären den 23 februari presenteras Lone Aburas stridsskrift Det är ett jag som talar (Räkenskapens timme) och under mars och april spelas nyskrivna pjäser av Balsam Karam och Felicia Mulinari. Pjäserna regisseras av Saga Gärde, och efter föreställningen följer fördjupande samtal mellan dramatikern och inbjudna gäster. I satsningen ingår även dramatikerna Athena Farrokhzad, Dimen Abdulla och Christina Ouzounidis som presenteras till hösten. Serien produceras av produktionsplattformen Dela Kakan och är initierat av regissören Saga Gärde.
AMFI #1 LONE ABURAS
I första delen i Amfis serie med ny dramatik iscensätts den danska författaren Lone Aburas omtalade bok Det er et jeg der taler (regnskabets time) som serien lånat sitt namn ifrån. Aburas text pekar ut en ny riktning för traditionen av engagerad litteratur – indignerad men inte änglalik med exakta formuleringar som ger utrymme åt både skriande konkreta orättvisor och ambivalensen hos den som på tryggt avstånd pekar ut dem: “Så kom inte här och prata om rabiata referenser och litterärt självmord. Jag försöker egentligen bara väcka något till liv, nu när det provinsiella lugnet till slut också har lämnat mig.”. Efter föreställningen följer ett fördjupande textsamtal med Lone Aburas.
AMFI #2 FELICIA MULINARI
I andra delen i Amfis serie med ny dramatik iscensätts Felicia Mulinari Svaghetens parti. Texten är en lyrisk skildring av smärta och sjukdom där Felicia Mulinari undersöker politiska och existentiella villkor för svaghet och omsorg. Texten både skildrar ett sjukdomstillstånd och skriver fram ett kollektiv av sjuka, en svaghetens organisering utifrån en telefonkö. Texten vänder på vem som blir subjekt och objekt i en ömsint akt, vad innebär det när kroppen är en brist, vilka är alla de kropparna som bär upp en kropp? Omsorg som en smärtsam paradox, skuld är en revolutionär smitta. Efter föreställningen följer ett fördjupande textsamtal med Felicia Mulinari.
AMFI #3 BALSAM KARAM
I tredje delen i Amfis serie med ny dramatik iscensätts Balsam Karams Förlustens rumtid. Karam vill undersöka vad som är möjligt att säga om intersektionerna mellan förlust, trauma och rasism i ett rum där det till synes är tryggt att säga vad som helst – terapirummet. Genom att upprätta en terapisession i realtid följer vi en mors oförställda resonemang kring förlustens roll i hennes liv där paralleller dras mellan nutid och dåtid, mellan vad som kunde ha varit och katastrofen som ägde rum, mellan rasistisk litteratur och oförmågan att få i sig mat om morgonen. Efter föreställningen följer ett fördjupande textsamtal med Balsam Karam.
Saga Gärde, regissör vars uppsättning av Athena Farrokhzads pjäs Krigerska på Backa teater just nu spelas och som hyllats i pressen säger om satsningen: “Amfi ska verka för att författare och poeter får möjlighet att utveckla svensk dramatik utifrån sin egen praktik och estetik. Att ställa scenen till förfogande hos vår tids starkaste litterära röster. Serien är också en naturlig fortsättning på det samarbete jag har med Athena Farrokhzad och Felicia Mulinari där vi skapat föreställningar utifrån kompositionella principer med texten i centrum. Som senast i Labyrint på Malmö Stadsteater och i Krigerska på Backa Teater.”
PREMIÄR AMFI #1 OCH RELEASE PÅ VÅRENS PROGRAM
Söndag 23 februari Studio Biblom-Hjelte, Stockholm 16.00 (begränsat antal platser)
Torsdag 27 februari Folkteatern Göteborg 18.30
Lördag 29 februari Malmö Konsthall 15.00
Söndag 1 mars Malmö Konsthall 15.00
Det är ett jag som talar (Räkenskapens timme) av Lone Aburas
i översättning av Johanne Lykke Holm (Anti, 2017)
Regi: Saga Gärde
På scen: Shang Imam
Videodesign & teknisk rigg: Thomas Romlöv
Ljuddesign: David Gülich
I samtal: Lone Aburas
Amfi produceras av Dela Kakan i samarbete med Folkteatern i Göteborg, Malmö Konsthall, IAC Malmö och Studio Biblom-Hjelte i Stockholm. Dela Kakan är en produktionsplattform under konstnärlig ledning av Saga Gärde som arbetar med dokumentära processer, ljudverk och scenkonst och är verksamma i Malmö och Stockholm. Projektet möjliggörs genom stöd av Konstnärsnämnden, Författarförbundet och Kulturrådet. Biljetter: Bokas via respektive arrangör förutom den 23/2 på Studio Biblom Hjelte där anmälan görs via Monika@delakakan.se
Presentation av regissör och medverkande dramatiker
LONE ABURAS (f. 1979)
Aburas debuterade i Danmark med Føtexsøen (2009). Hennes text Det er et jeg der taler (Regnskabets time) är omnämnd som ett vredestal, en politisk monolog drabbade Danmark 2017 och är översätt till svenska, av Johanne Lykke Holm (Anti förlag, 2017). Boken pekar ut en ny riktning för traditionen av engagerad litteratur – indignerad men inte änglalik med exakta formuleringar som ger utrymme åt både skriande konkreta orättvisor och ambivalensen hos den som på tryggt avstånd pekar ut dem och belönades Montanas Litteraturpris. Under våren 2019 utkom även hennes andra roman Politisk roman på på samma förlag.
BALSAM KARAM (f. 1983)
Balsam arbetar som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek och debuterade med romanen Händelsehorisonten (Norstedt förlag, 2018) som skildrar Milde, en ung kvinna från Utkanterna, en plats bakom bergen där mödrar och döttrar lever utanför samhället. Händelsehorisonten är en djupt existentiell liksom politisk roman om centrum, förtryck solidaritet, trauma och förlust vilka är teman hon återkommer till i sin pjäs Förlustens tidrum.
ATHENA FARROKHZAD (f. 1983)
Athena är poet, dramatiker, översättare, litteraturkritiker och lärare vid Biskops-Arnös författarskola. Hon debuterade som dramatiker på Ung scen öst 2013 med pjäsen Päron. Samma år gav Athena ut diktsamlingen Vitsvit som sedan dess översatts till ett tiotal språk och spridits över världen. Athena har också skrivit pjäserna Torget för Unga Klara, Moral enligt Medea för Oslo Nationaltheatret och Krigerska för Backa teater. Hennes senaste bok är diktsamlingen I rörelse, en samling fristående dikter som rör sig mellan fascismens frammarsch, rytmens räddning och vardagen i förorten. Dikterna är skrivna till och genom de gemenskaper som format hennes liv och dikt. I rörelser mellan individ och kollektiv, mellan tradition och förnyelse, mellan samtidens gravallvar och absurditet föreslår hon en poesi som vill användas utan att göra avkall på komplexitet, som adresserar sorgen över de politiska ordningarna, samtidigt som den ser historiens utkomst som möjlig att ingripa i.
DIMEN ABDULLA (f. 1984)
Dimen har studerat dramatik vid Stockholms dramatiska högskolas utbildning och debuterade som dramatiker med monologen På alla fyra som uppfördes av Stockholms stadsteater 2014. Hon har även skrivit pjäsen Revolution som uppfördes av Ung scen/öst 2015, samma år som Dimen utsågs till Radioteaterns husdramatiker. Under hösten 2018 spelades hennes pjäs K, en hyllning till Leila K och till alla kvinnor som var före sin tid.
CHRISTINA OUZOUNIDIS (f. 1969)
Christina är en av vårt lands ledande dramatiker, med pjäser som upprört och hänfört såväl publik som kritik. I hennes dramatik finns en bestämd drivkraft mot den avgrund och svindel som döljer sig i själva språket. Hon använder gärna den antika myten som fond: Orestiens Klytaimnestra, Agamemnon och Ifigenia är gestalter med hela traditionens tyngd, men som här kommer att ingå i ett spel med nya regler. Myter tycks leva sitt eget liv inuti sina antika värdkroppar. Repliker motsäger sig, väver in sig i varandra och prövar endera sidan om en klyfta mellan makt och maktlöshet, rätt och fel, »natur« och »onatur«. Ett krig iscensätts i själva språket. Ett drama gestaltas om de grymma maktlekar språket leker med människan, om det vapen språket är i människors munnar och medvetanden. Samlingsvolymen Lögner innehåller Ordet ~ kött [2007], Lagarna [2007], Heterofil [2008], Naturen, vanorna, tiden, moralen [2009], Vit, rik, fri [2010], Tid för ekot [2011] samt Town Bloody Hall ~ andra akten [2012].
SHANG IMAM
Shang Imam medverkar i Lone Aburas text under Amfi #1 som skådespelare. Shang Imam arbetar annars som reporter och producent på det dokumentära samhällsprogrammet Verkligheten i P3. Hon har även regisserat föreställningen Krimradio på Backa teater 2012. Hon har tidigare samarbetet med Saga Gärde som regissör i Vitsvit och Brev till en Krigerska av Athena Farrokhzad på radioteatern.
Press kit

Athena Farrokhzad. Foto Märta Thisner

Felicia Mulinari. Foto Stefan Thell.


European Standards Erik Aalto. Foto: Henrik Hellström.

European Standards Erik Aalto. Foto: Henrik Hellström.

Grafisk profil: Sepidar Hosseini.

Moral enligt Medea. Shang Imam.

Moral enligt Medea. Mattias Lech, Jaqueline Miura och Shang Imam.

Grafisk profil: Sepidar Hosseini

Balsam Karam Athena Farrokhzad Felicia Mulinari. Foto: Cato Lein.

Saga Gärde. Foto: Heidi Hakala.

Grafisk profil: Sepidar Hosseini

Terroristens kropp Johan Rabaeus och Beri Gerwise. Foto Carl Hjelte.

Terroristens kropp Beri Gerwise. Foto Carl Hjelte.

Christina Ouzounidis och Johan Rabaeus. Foto Carl Hjelte.

Christina Ouzounidis och Johan Rabaeus. Foto Carl Hjelte.

Förlustens rumtid Sofia Berg-Böhm och Amina Szecsödy. Foto Sandra Åhman.

Förlustens rumtid Sofia Berg-Böhm. Foto Sandra Åhman.

Balsam Karam

Förlustens rumtid Sofia Berg-Böhm. Foto Sandra Åhman.